Kaos u Sarajevu
Dan nakon prosvjeda ulice bh. gradova podsjetile na ratne prizore
Nakon jučerašnjih dramatičnih događaja, na ulicama Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine situacija je uglavnom stabilizirana i utvrđuju se počinjene štete u nasilju koje je kulminiralo tijekom prosvjeda, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon jučerašnjih dramatičnih događaja, na ulicama Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine situacija je uglavnom stabilizirana i utvrđuju se počinjene štete u nasilju koje je kulminiralo tijekom prosvjeda,  javlja Anadolu Agency (AA).

Kako javlja reporter AA, požar na zgradi Vlade Županije Sarajevo još uvijek tinja, a iz zgrade se diže dim. Na mjestu događaja su i vatrogasne ekipe, koje se i jutros bore potpuno sanirati požar. U blizini oko zgrada institucija razbacane su stolice, fotelje i drugi namještaj, plazma televizori, kao i dokumenti.

Jutros je ispred zgrade Predsjedništva BiH tužan prizor. Porazbijana su stakla na prvom i drugom, pa i trećem katu zgrade starije od jednog stoljeća. Zapaljen je depo Arhiva BiH s vrijednim dokumentima. Ispred zgrade su papiri i kontejneri.

Pored zgrade su ostaci policijskih vozila koji su zapaljeni. Porazbijani su prozori i na zgradi u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Na cesti je staklo, ali i voda koja je ostala nakon gašenja objekta. Zgradu čuva policija i ne može joj se priči. Još uvijek nitko ne raščišćava posljedice jučerašnjeg kaosa u Sarajevu.

- Zamislite da vam je izgorio obiteljski album fotografija iz djetinjstva i koje više nikada ne možete vratiti. To se dogodilo sa depoima u Arhivu BiH. Ovo je zajedničko blago, moje, vaše i onih koji su ga jučer zapalili. Nekako mi ispadosmo kolateralna šteta i na kraju smo svi izgubili, rekao je za Klix.ba Siniša Domazet, arhivist Arhiva BiH.

Nakon jučerašnjih nereda ulice Tuzle, grada u kojem su i počeli prosvjedi nezadovoljnih građana koji su kasnije prerasli u nasilne prosvjede i nerede, uglavnom su puste.

Kadrovi zapaljenih zgrada uprave županijske i općinske vlasti, polomljeni inventar, ostaci kamenica, krhotina i stakla dominiraju ulicama tog bosanskohercegovačkog grada, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Tijekom jučerašnjih prosvjeda u Tuzli ozlijeđeno je 11 policajaca i devet civila.

- Slobode je lišeno 19 osoba, 17 osoba je nakon kriminalističke obrade puštano, a dvije osobe su zadržane i bit će danas predane Županijskom tužiteljstvu Tuzla zbog izvješća o počinjenom kaznenom djelu teške krađe. Za 14 osoba je izdana prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, kazao je za Fenu Izudin Šarić, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije.

Situacija u tom gradu danas je mirna, a nakon što je Vlada Tuzlanske županije podnijela ostavku, nije najavljen nastavak prosvjeda.

Tijekom jučerašnjih prosvjeda u Mostaru policija je privela 38 osoba, od čega je 5 osoba zadržano, a ostali su nakon saslušanja pušteni na slobodu, izjavio je za Fenu glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak.

Prema njegovim riječima tijekom prosvjeda nije bilo ozlijeđenih.

- Trenutno stanje u gradu je mirno i nema nikakvih specifičnih događanja, kazao je Bošnjak.

U jučerašnjim prosvjedima u Zenici ozlijeđeno je više od 80 osoba, a prosvjednici su postigli svoj cilj – premijer i kompletna Vlada ZDŽ-a dali su ostavku.

Nakon cjelodnevnih nereda i nasilja na ulicama Sarajeva, zatim Tuzle, Mostara, Bihaća, Zenice i drugih bh. gradova, situacija u Bosni i Hercegovini se sinoć smirila.

FOTO Anadolija i Klix.ba

08.02.2014. 12:54
ABCportal.info
http://www.abcportal.info/